Sunday, September 5, 2010

surau

pastinya, ramadhan kali ini bukan ramadhan yang biasa bagi kami. dengan berpuasa di luar negara yang tiada suasana puasanya di kalangan umat manusianya, sejuk yang mengurangkan kemungkinan ke surau dan sedapnya tidur di dalam duvet panas pasti menyukarkan untuk bangkit bersahur, ramadhan itu satu dugaan yang besar jugaklah bagi kami.

tapi tahun ini, Allah menurunkan perbezaan yang pasti akan aku ingat sampai bila-bila, insyaAllah selagi tak ditarik nikmat ingatan dan memori.

kami ada surau baru. setelah 4 tahun bertungkus lumus mendapatkan tempat solat yang baru, akhirnya, Allah membuka hati pihak uni dan facility management untuk membina satu tempat khas untuk pelajar muslim di university beribadah. gembira tak hengat bilamana berita ini sampai pada kami di UC MUSA.

maka jumaat dan solat-solat lain akhirnya dapat di sempurnakan di sini. setakat hari ini, setiap waktu solat pasti akan ada jemaahnya di sana. alhamdulillah.

surau baru kami di kotak merah yang lebih besar. sebelum ni, di kotak merah yang kecik, hanya mampu memuatkan 20 orang sahaja di dalamnya. surau baru kami ini, alhamdulillah boleh memuatkan sekurang-kurangnya 60 orang.

alhamdulillah, moga surau ini akan menjadi tapak pertemuan hati-hati yang merindui Allah. bertemu dan berpisah hanya kerana kalimah La ilaha illAllah.

selamat meneruskan hari-hari puasa yang selebihnya, sahabat-sahabat.

Abu Darda Radhiyallahu anhu narrates:
I heard Rasulullah Sallallahu alaihi wasallam saying:

The masjid is the house of every pious person who fears Allah.
For the one who spends most of his time in the masjid,
Allah Subhanahu wa Ta’ala has taken upon Himself to comfort him,
to bestow Mercy upon him,
to make the crossing over Bridge of Sirat easy for him,
and to grant him His Pleasure and Paradise.

(Tabarani, Bazzar, Majma-’uz’Zawaid)No comments: