Monday, June 20, 2011

dusta bangga

dulu aku pernah baca satu post kt blog seorang hamba Allah ni, mencanang bangga yang umat islam tak lama lagi akan menakluk duni. dengan kadar kelahiran di Eropah, di USA, di serata dunia bahawa ramai bayi-bayi Islam dah muncul. Yeah!! Ramai umat! Boleh takluk dunia!Anak-anak orang islam. Gambar hiasan. Biar menarik sikit.

Kepala hangguk dia.

Siapa tahu semut gula dengan semut api? beza kan? kalau di kira koloni dorang pun sangat berbeza. semut gula banyak tak hengat. semut api, kalo jumpa selalunya sekor dua je merayau. kalo ade banyak pun memang nasib dia boleh jumpa semut besar tu dalam koloni dia.

Kalau anak-anak ini dididik dengan cara moden sekarang, nescaya takde beza dorang dengan semut gula. banyak dan menyusahkan kompeni gula. makin ramai yang mati dalam gula. kita tengok sekeliling kita. tak payah jauh. di malaysia sudah.

ramai mengaku islam, tetapi islamnya hanya pada pakaian, pada nama. pada ic. bila ditanya tentang islam, jawabnya 5 rukun islam. ilmunya hanya pada bacaan itu, sekadar mahu lepas SPM atau PMR. nanti boleh la dapat kerja, carik makan. sara anak bini. boleh mati dengan aman bagi kurang anak bayar hutang. ah! putaran sama! asyik itu kesudahan umat kita. cerita sama, hanya watak berubah bak kata altimet.

semut api, tuan puan sekalian, lain. seandainya ditenak anak-anak muslim itu menjadi segah sahabat-sahabat, menerapkan fahaman tuhan itu Allah, punca itu Allah, semua dari Allah, maka jadilah meraka semut api. semut yang mengancam, ditakuti.

seramai mana umat islam ada sekalipun, andai kekuatan tidak pada hati dan iman, maka mereka hanyalah buih di lautan. mencintai kerja, pangkat dan harta. bukan aku suruh jangan kerja atau simpan duit. bukan. tapi prioriti itu sudah beralih.


Ini pun boleh. Baju atromen Islam.

misal: kalau kerja itu memaksa kita mengendah solat, semudah mana kita akan melaksanakan paksaan itu? atau kita akan menggigit semacam semut api?

ramainya umat tanpa keinginan dan pengetahuan apatah lagi sayangnya pada agama, hanya akan melemahkan umat itu sendiri.

ayuh tuan puan. bukan nombor yang kita cari. tetapi obor di dalam diri.

kalau ilmu dicari untuk diri sendiri, lebih baik duduk di hutan kerana tidak membawa kebaikan kepada sesiapa. ilmu dicari, diteliti untuk dikongsi, agara lebih ramai yang bisa mengerti. bukan untuk gelak ketawa sendiri.

ingatlah! islam itu bukan warisan!

No comments: