Saturday, September 10, 2011

sayang dilayang

hari raya memang best. best bilamana semua orang jadi pemurah, membuat open house, meskipun ada jugak orang yang anti-open house. bilangnya dulu kecik-kecik mana ada orang buat open house, tapi kita tanpa segan silu datang je rumah orang, melantak. dulu memang macam tu abang oi. nak buat open house buat je la. kalau tak nak, cakap je la boleh datang rumah masa raya. senang tak yah cakap papa. orang pun tak datang, tuan rumah pun tak payah buang karan masak. keh keh

bukan nak cerita pasal orang anti open house, open house atau hari raya.

aku tertarik dengan post Dr. MAZA mengenai zakat dan murtad di blog beliau. tapi bukan mengenai murtad aku mahu cerita di sini.

tapi mengenai sayang.

pernah dulu kita berbicara lebat mengenai isu selamatkan manusia. selamatkan tamadun. besar perbualan kita. banyak program kita hampar buat mengingatkan manusia pada hal yag kita hebah-hebah ini. kalau boleh masuk press, akan masuk front page. kalau boleh masuk tibi, setiap setengah jam iklan pasal program kita. ya. kita mahu jadi trend no satu di twitter mahupun di mana-mana poster.

cakap kita lebat bersama isu yang hangat. semua naik semangat. semua kata penindas itu penjahat. silap-silap ada yang terus mahu berjihad. nak berperang sampai penat, tenat. dalam dompet penuh kad penuh kata-kata amanat dan keramat! kalau ditakdir boleh bertemu seorang, seorang pun cukup, daripada mereka, pasti dan pasti akan dipeluk cium si dia. tak mahu lepas, biar selamat.

ya. Palestine mahu kita selamat!

penceramah kita bawak dari tanah tumpah air peluh. berkobar program sampai berslogan, meraung minta Gaza dilepas. semua mangat.

sampai ke hari ini, mana hilang kad amanat sudah tidak diketahui. di mana pergi semangat jihad tidak dipeduli. hidup mati masyarakat bumi Sulaiman tidak lagi menjadi sensasi.

mana?

andai terjumpa rakyat palestine, mungkin akan dibiar sahaja.

kamu dari palestine ya?
ya.
oooo.. bagus-bagus. okay. saya ada urusan lain. sibuk la katakan. jumpa lagi
er.. okay.

aku lah tu.

Palestine. Mungkin sudah lali cerita kamu didengar hari-hari. maka tiada semangat seperti itu hari.

doa kami sentiasa untukmu. we care, always.

Eid Mubarak, Palestine.

No comments: