Friday, April 17, 2009

zalim

aku rasa tajuk ni memang berpadanan dengan post kali ni. zalim terhadap diri sniri. idea yang tercetus slepas aku berbicara di alam maya bersama si dia. lama rasa nya aku tak menulis pasal si dia. ye la.. tujuan blog ni pun bukannya waqaf untuk si dia, sperti sebelum ni.

teringat aku ceramah ustaz faiz dalam paltalk sebentar tadi. janganlah dikau bersedih. seseungguhnya yang memberi hidayah adalah aku, bukan nya engkau wahai Muhammad, firman Allah yang Maha Pengasih. firman ini adalah ketika rasulullah berduka cita atas keengganan bapa saudaranya, Abu Talib menyerahkan diri kepada Allah atas sebab kedudukannya. begitu jugak dengan menasihati seorang teman. memang payah nak menerima nasihat. sedangkan niat aku nak menambah baikkan ape yang sudah sedia ada. tak salah rasanya. tapi ni lah titik permulaan kezaliman terhadap diri sendiri terkeluar di depan mata.

zalim: meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya. lebih kurang melakukan sesuatu yang sewajarnya tidak perlu dilakukan, bergantung pada suasana dan masa.

tadi, aku menegur si dia pasal sesuatu yang aku rasa kurang sesuai di lakukan oleh seorang wanita muslim yan baik seperti dia. namun, dia tarik muka, seolah-olah aku mencela dan mengutuk perlakuan nya. memang payah nak menegur, kn? semua jadi tak kena. kitorang end up dengan tido awal. tapi hati aku masih gulana. aku menulis.

banyak kali dah aku berjaga malam, bukannya nak bersolat tahajjud ke, zikir ke.. tapi untuk menemani si dia membuat keja. meskipun hanya menerusi alam maya. zalim. ni lah zalim terhadap diri sendiri. natijah nya, esok pagi nya, subuh entah kemana, bangun ntah pukul brapa. aku da menzalimi janji ku dengan penciptaku.

bukan salah si dia. salah aku jugak yang tak boleh nak bertegas dengan dia. boleh je nak cakap nak tido pukol sekian2, n nak bangun awal segala.. insyaAllah akan membantu diri mendisiplinkan diri, secara tak lansung, kehormatan diri dan dia terjaga. aku xleh nak jage mulut orang. kalo da berjaga smpai 2-3 pagi, just chatting orang xkan terima bulat2. macam2 orang akan cakap, sekali gus aku dah menzalimi orang lain dengan menabur fitnah terhadapku.

aku belum suaminya lagi. betul pesan ayahku (takkan salah pulak, ye tak?), belajar ni tak boleh berkompromi dengan perempuan. itu hanya akan memburukkan lagi perjalanan pembelajaran. bahkan boleh membantutkan. banyak sahaja kawan2 aku yang dah berenti belaja kerna wanita di sisi. bukan aku nk menghalang mereka berkahwin, malah aku menyokong mereka mendirikan masjid. cuma bagi aku, biarlah masjid yang aku nak bina nanti sempurna. kalo tak pun, kurang cacat cela nya.

aku kongsikan antara natijah2 kalo berkompromi dengan maksiat.
Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziyah menyatakan terdapat 22 keburukan yang akan menimpa diri pelaku-pelaku maksiat. Kerna itu, renungkahlah, wahai orang-orang yang berakal!


1) Menghalangi diri kita untuk mendapatkan ilmu pengetahuan
2) Menghalangi Rezeki
3) Membuat kita jauh dari Allah.
4) Menjauhkan kita dari orang-orang soleh.
5) Maksiat menjadikan semua urusan kita sukar
6) Maksiat melemahkan hati dan badan
7) Kita terhalang untuk taat
8) Maksiat memperpendek umur dan menghapus keberkahan
9) Maksiat menumbuhkan maksiat lain
10) Maksiat mematikan bisikan hati nurani
11) Jika sudah seperti itu, hati kita akan melihat maksiat begitu indah. Tidak ada keburukan sama sekali
12) Para pelaku maksiat yang seperti itu akan menjadi para pewaris umat yang pernah diazab Allah swt.
13) Maksiat menimbulkan kehinaan dan mewariskan kehinadinaan
14) Maksiat merusak akal kita
15) Maksiat menutup hati.
16) Pembuat maksiat mendapat laknat Rasulullah saw.
17) Maksiat menghalangi syafaat Rasulullah dan Malaikat.
18) Maksiat melenyapkan rasa malu.
19) Maksiat yang kita lakukan adalah bentuk meremehkan Allah.
20) Maksiat memalingkan perhatian Allah atas diri kita.
21) Maksiat melenyapkan nikmat dan mendatangkan azab.
22) Maksiat memalingkan diri kita dari sikap istiqamah.

*aku amik dari sini


bantulah aku ya Allah.. aku keliru.


p/s: wanita itu perhiasan dunia. seindah hiasan adalah wanita solehah.

No comments: