Monday, May 10, 2010

mukjizat alaf baru

malam tadi sebelum aku tertidur, fikiran aku menerawang menerjah alam luar sedar yang sering kali aku jejak sebelum mata terlena. memikir masalah yang bakal aku, serta rakan-rakan aku yang lain lain sedang menuntut di luar negara. masalah negara ni! tapi pemimpin negara wat bodo. tak tau la memang dorang bodo ke buat-buat bodo, tapi dorang memperbodohkan jugakla masalah ini. tapi

sebelum aku ke dunia tanpa sedar aku, aku teringat kisah nabi musa dan nabi isa.

nabi musa alaihissalam
kelahiran baginda di alam pemerintahan kejam raja mesir ber'bin' tuhan matahari Ra menjadikan baginda seorang yang istimewa. Tiada dimahu kuasa mutlak ia terganggu suatu masa kelak, maka Firaun si bangkai mengaku Tuhan itu menyerbu segenap pelusuk negeri mencari bayi lelaki suci untuk di bunuh. Firaun si zalim terasa Tuhan itu mahu mereka mati, agar tiada mereka bangun menggantinya nanti.

mendengarkan ancaman itu, ibunya si musa menangis, merintih melepaskan si anak ke dalam bakul di hanyut arus sungai nil, bermohon agar selamat ia di bawah jagaan Tuhan yang Maha Satu.

ah, rancangan Tuhan tiada yang tahu! Firaun si bodoh menghina Tuhan tiada di sangka menjadi bapa angkat baginda, sedang suatu hari nanti baginda akan menentang malaun tersebut. maka itulah mukjizat baginda. selamat dari ancaman bunuh, lalu bangkit bersama saudaranya Harun menentang Firaun si buaya God-wannabe.

nabi isa alaihissalam
tohmah dan fitnah menghantui mariam tatkala membawa bayi itu keluar dari kandang ibadahnya. dia yang sememangnya seorang wanita yang sangat mulia, berkasih sayang dengan tuhan, suci dan bersih akan perilakunya, mengejutkan masyarakat dunia bilamana ia mengandung si anak tiada berbapa. 'zina si mariam suci' lapor Harian Metro berbunyi panas andai wujud harian metro pada tika itu.

mariam mendiam diri. tiada ia mahu bersuara. malah andai mahu dia bersuara, mampukah ia melawan arus deras terjahan masyarakat yang hanya tahu menilai kulit buku tebal nipisnya, bukan coretan dakwat pada kertas di dalamnya. siapa membela? siapa melawan?

maka si bayi berkata:
" Sesungguhnya aku hamba Allah, Dia memberiku Kitab (Injil) dan dia menjadikan aku seorang nabi"
[surah mariam, ayat 30]

si bayi membela si ibu.

tauladan
sedih tatkala melihat ramai yang mahu menjadi mariam dan juga ibunya musa. semua mahu menjengah alam kenabian. tetapi kemana nasib si anak yang mahu di'musa' atau di'isa' mereka itu? alangkah kesiannya mereka. lahir-lahir je da bersama as sampah wal sarap, berenang bersama keli, gelama di sungai.

mari kita lihat hasil kerjasama si bapa dan si emak tiada malu ini. mereka sangatlah berjaya!
STATISTIK

Berdasarkan kepada laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008.

Ini bermakna secara purata, 2,500 kes anak luar nikah direkodkan pada setiap bulan atau 83.3 kes pada setiap hari. Jika diunjurkan lagi, satu kes pendaftaran anak luar nikah berlaku dalam setiap 17 minit 17 saat!

Pecahan mengikut negeri:

Selangor = 12,836 orang
Perak = 9,788 orang
Kuala Lumpur = 9,439 orang
Johor = 8,920 orang
Sabah = 8,435 orang
Negeri Sembilan = 4,108 orang
Pahang = 3,677 orang
Kedah = 3,496 orang
Pulau Pinang = 3,412 orang
Melaka = 2,707 orang
Kelantan = 1730 orang
Perlis = 691 orang
Sarawak = 617 orang
Terengganu = 574 orang
JUMLAH = 70,430 orang.
Sumber : Topix
masalah yang bakal didengari setiap hari. kerajaanku, selamatkan nusa dan bangsa.


danisha, aku rindu kamu!
(bapa bersama cucunya, Danisha)

ibu
kepada ibu tercinta, Hamsiah bte Haji Sam: selamat hari ibu, ibunda tercinta. semoga kami serta sahabat-sahabat anakmu ini terhindar dari gejala dan dosa ini.
amin, ya rabbal 'alamin.

No comments: